Medierea este un proces care are la baza dialogul dintre 2 părți cu interese contrare, proces organizat de către o terță parte neutră - Mediatorul, al cărui rol este de a ajută părțile prezente să își rezolve situația prin dialog decent și constructiv.
Rolul Mediatorului este complex și complicat deseori, în funcție de raportul dintre părți și miza acordului, important fiind că pe durata acestui proces părțile să ajungă să înțeleagă în esență diferențele propriilor lor interese și motivații și să încheie un acord pe care să îl respecte.
De cele mai multe ori, Mediatorul va interveni doar indirect, sperând că părțile singure prin comunicare să ajungă la o înțelegere. Mediatorul va fi Ghidul interacțiunilor dvs, participarea sa va fi echilibrată și neutră față de părțile prezente, neexistând preferințe sau alte expuneri personale.
Procesul de mediere este voluntar, iar partea care inițiază medierea se prezintă la Mediator din propria inițiativa ori pentru că există indrumarea Instantei catre Mediere, conform cu prevederile Legii Medierii 192/2006.
Cu siguranță, orice proces poate influența semnificativ raportul dintre cele două părți și interacțiunile viitoare dintre acestea. Medierea are rolul de a ajuta Instanta prin consemnarea acordului de mediere dintre părți cu privire la aspecte care în prima faza nu pot fi decise de comun acord și care ar putea prelungi inutil procesul în Instanța
Atunci când nu există nicio posibilitate a unui dialog între părți, Mediatorul va putea opta pentru dialog separat cu fiecare dintre părți păstrându-și imparțialitatea și neutralitatea.