Ce este Medierea?



Medierea este un „proces” privat în care o terță persoană neutră numită Mediator ajută părțile să discute și să rezolve disputa. 

Acest proces este diferit față de procesul judiciar, fiind o alternativa a judecății în Instanțe. 


Părțile au ocazia să descrie problemele, să discute despre interesele, înțelegerile și sentimentele lor; furnizați-vă reciproc informații și explorați idei pentru soluționarea litigiului. 

 

În timp ce instanțele pot impune ca anumite cazuri să treacă la mediere, procesul rămâne la libera alegere, deoarece părțile sunt sfătuite, dar nu si obligate să ajungă la un acord. 

 

Mediatorul nu are autoritatea de a lua o decizie pentru părți, dar poate ajuta părțile să găsească o rezoluție reciproc acceptabilă.  Singurele persoane care pot rezolva disputa în mediere sunt părțile înseși. 

 

Majoritatea medierilor încep cu ambele părți prezente în sesiune comună. Mediatorul va descrie modul în care funcționează procesul, va explica rolul mediatorului și va ajuta la stabilirea regulilor de bază și a unei agende pentru sesiune. 

 

În general, părțile fac apoi declarații de deschidere. Unii Mediatori conduc întregul proces într-o sesiune comună. Cu toate acestea, alți Mediatori vor trece la sesiuni separate cu fiecare dintre părți. Atunci când părțile ajung la un acord, Mediatorul va contribui la redactarea acordului într-un contract scris, care poate fi executoriu în instanță.

 

Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile. 


Sursa: Legea Medierii nr. 192/2006 cu modificarile si completarile ulterioare

Foto: Consiliul de Mediere



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mediatori: Cristina Tutu si Loredana Anton

Mediator Cristina Tutu  Licentiata in Drept, Universitatea Al.I. Cuza, Iași, avocat stagiar in Baroul din Florența, Italia. In anul 2014 am ...