Medierea in cazul transferului dreptului de proprietate


În cazul în care există deja un litigiu, părţile cauzei se pot prezența în faţa instanţei, pentru a fi verificată nemijlocit voinţa lor în sensul încheierii acordului de mediere, prezenţă impusă de dispoziţiile art. 441 raportat la art. 438 din Codul de procedură civilă, cu atât mai mult cu cât la întocmirea acordului de mediere acestea au fost reprezentate de mandatari.

 

Potrivit Art 438: părțile se pot înfățișa oricând în cursul judecății, chiar fără să fi fost citate, pentru a cere să se dea o hotărâre care să consfințească tranzacția lor.

 

În cazul în care nu există litigiu pe rolul Judecătoriei, acordul de mediere redactat de către mediator va fi prezentat notarului public sau instanţei de judecată, pentru că acestea să verifice condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute de lege şi să emită un act autentic sau o hotărâre judecătorească, după caz, cu respectarea procedurilor legale. 

 

Astfel, în procedura obligatorie a consfintirii acordului de mediere instanța verifică condițiile de fond și de formă și în cazul în care constată îndeplinirea acestora, ratifică înțelegerea părţilor.

 

Instanța nu soluționează pe fond litigiul dintre părţi, pentru că acesta a fost deja tranșat prin acordul de mediere. 

 

Procedura este una necontencioasa, pentru că nu se invocă un drept potrivnic, însă mijlocirea instanței este necesară în considerarea importanței dreptului ce face obiectul acordului de mediere. 

 

Astfel, instanța doar verifică condițiile de fond și de formă ale înțelegerii părţilor, nu statuează asupra obiectului acesteia.


Sursa: portal.just.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mediatori: Cristina Tutu si Loredana Anton

Mediator Cristina Tutu  Licentiata in Drept, Universitatea Al.I. Cuza, Iași, avocat stagiar in Baroul din Florența, Italia. In anul 2014 am ...